Σκήτη Προφήτη Ηλία

Κοινόβια Σκήτη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος
ΙΔΡΥΘΗΚΕ
1759 μ.Χ.
ΤΥΠΟΣ
Κοινόβια
ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ
Προφήτη Ηλία
ΕΟΡΤΑΖΕΙ
20 Ιουλίου

Τοποθεσία
Γενικές Πληροφορίες

Η Σκήτη του Προφήτη Ηλία ανήκει στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος και βρίσκεται δυτικά της και σε απόσταση 40 λεπτών απ’ αυτή. Δεσπόζει στην κορυφή ενός ραχωνιού σε υψόμετρο 140 μέτρων, σε θέση αμφιθεατρική και με θέα προς την θάλασσα.

Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία
Βίντεο με πληροφορίες και πλάνα της Σκήτης
Σκήτη Προφήτη Ηλία - Νεότερα Χρόνια
Νεότερα Χρόνια
Άποψη της Σκήτης στις αρχές του 19ου αίωνα
Σκήτη Προφήτη Ηλία - Κυριακό
Κυριακό
Ο κύριος ναός της Σκήτης
Σκήτη Προφήτη Ηλία - Ιερή Εικόνα Προφήτη Ηλία
Προσκύνημα
Η ιερή εικόνα του Προφήτη Ηλία

ΙΔΡΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Εμφανίζεται σαν κελλί κατά τον 15ο αιώνα, ίσως και νωρίτερα. Το 1492 ο Βλάντ ο Γ΄ κόβει για το κελλί ετήσια επιχορήγηση 1.000 άσπρα. Λίγο μετά, κατά το 1500, αποσύρεται εδώ ο Πρώτος Κοσμάς της Μονής Χιλιανδαρίου. Κατά την αρχή του 1757 εγκαθίσταται στην έρημη Σκήτη ο Ρώσος νηπτικός Παΐσιος Βελιτσκόφσκι (1722-94) που με τους μαθητές του, 35 συνολικά, την μετέτρεψε σε πρότυπη σκήτη. Η σκητιώτικη αδελφότητα έχει για κύριο έργο της την προσευχή, τη μελέτη και τη μετάφραση εκκλησιαστικών κειμένων από την ελληνική στη ρωσική γλώσσα.

 

Με το κοινοβιακό της τυπικό αναδεικνύεται το πρότυπο κοινόβιας σκήτης. Ο Παΐσιος αναχωρεί μαζί με τους μαθητές του το 1762 για τη Μονή Σιμωνόπετρας, κι από κει για τη Ρωσία. Αφήνει όμως ισχυρή παράδοση, την οποία και θ’ ακολουθήσει ο νέος κάτοικος της Σκήτης μοναχός Ανίκητος, Ρώσος, και οι 15 μοναχοί του, που εγκαταστάθηκαν τον Ιούνιο του 1835. Με την εγκατάσταση του Ανίκητου η Σκήτη γίνεται πλατιά γνωστή. Η συνοδεία εργάζεται εντατικά, για να ορθώσει επιβλητικά κτίρια, το Νότιο (1839) και το Δυτικό (1849). Αλλά υπεισέρχεται η θεωρία του πανσλαβισμού από το μέρος της Σκήτης κι ο εκβιασμός από μέρους της Μονής. Ιερό κοινοτικό έγγραφο του 1839, επικυρωμένο και μεταγενέστερα το 1871, το 1873 και 1879, αναφέρει ότι «πολλάκις και ιδιαιτέρως, και κοινώς και επισήμως» έγιναν πολλές συμφωνίες, τις οποίες «αμφότερα τα μέρη ανήρεσαν».

 

Το κακό έτεινε προς διαιώνιση όταν, μάλιστα, τα δύο μέρη προσέφυγαν σε κοσμικά δικαστήρια, αλλά και στη Μεγάλη Εκκλησία, η οποία και εκδίδει αντί τα 7 άρθρα του Ιεροκοινοτικού εγγράφου, 22 όρους το 1892: ο 6ος όρος, ορίζει «τους εν τη σκήτη ενασκουμένους πατέρας εις το διηνεκές εις 130 τον αριθμόν, τους δε δοκίμους εις 20». Όμως πριν περάσει μια 10ετία ο όρος αθετείται με τον υπερδιπλασιασμό των μοναχών της Σκήτης. Τέλος πάντων επέρχεται η ειρήνη και τα δύο μέρη προβαίνουν σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις και σε πράξεις χριστιανικής αγάπης: την Τρίτη της Διακαινησίμου συμφωνούν να συνέρχονται οι πατέρες των δύο σκηνωμάτων «ασπαζόμενοι αλλήλους» με αναστάσιμες ευχές και λαμπρά συλλείτουργα.

ΚΥΡΙΑΚΟ
Το Κυριακό της Σκήτης επιβλητικό, βαρύ και μεγαλόπρεπο αρχίζει να χτίζεται το 1900. Οι διαστάσεις του είναι 38Χ26Χ25. Του κεντρικού θόλου η διάμετρος είναι 8,87 μ. και των λοιπών τεσσάρων, 4,26 μ. Το σχέδιο του επιβλητικού Κυριακού έστειλε στη Σκήτη η δούκισσα Αλεξάνδρα Πετρόβνα, με την υπογραφή της (Οκτώβριος 1882). Η ίδια, εκφράζοντας την εύνοιά της προς τη Σκήτη, επισκέπτεται τον Άθω (Ιούλιος 1881) και ατενίζει από τη θαλαμηγό της την προστατευόμενη Σκήτη. Στη θεμελίωση του Κυριακού η δούκισσα αντιπροσωπεύτηκε από το ναύαρχο Γκολοβάτσεφ, χωρίς την παρουσία αρχιερέα. Έτσι το 1900, γίνονται τα εγκαίνια παρουσία του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄.

Σκήτη Προφήτη Ηλία, Χρυσό Τέμπλο

Στις πτέρυγες της Σκήτης Προφήτη Ηλία οι οποίες διαμορφώνουν σε κάτοψη τετράπλευρο, υπάρχουν η τράπεζα, το μαγειρείο, ο φούρνος, το αρχονταρίκι με τα δωμάτια των φιλοξενουμένων, το συνοδικό, το γραφείο του Δικαίου, τα κελλιά των μοναχών, η βιβλιοθήκη, διάφοροι βοηθητικό και αποθηκευτικοί χώροι, χώροι, αγιογραφείο και εργαστήρι συντήρησης εικόνων καθώς και παρεκκλήσια.

 

Παλαιότερα η Σκήτη είχε μηχανουργείο, νοσοκομείο, φωτογραφείο, μεγάλη βιβλιοθήκη, ατμοκίνητο μύλο και πλοίο ιστιοφόρο 350 τόνων. Μετόχια είχε στην Οδησσό, Κωνσταντινούπολη και αλλού. Οι μοναχοί κατά τη 10ετία του 1910 έφταναν τους 500.

ΛΕΙΨΑΝΑ – ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Δύο εικόνες θαυματουργές αποτελούν την κύρια παράκληση της Σκήτης: Οι Βυζαντινές εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας και της Παναγίας Δακρυρροούσας. Οι προσκυνητές μπορούν επίσης να προσκυνήσουν τις λειψανοθήκες που βρίσκονται μόνιμα στα δύο προσκυνητάρια έμπροσθεν των δύο χορών, την εικόνα του Προφήτη Ηλία που κρατά στο χέρι του την πένα και τη ρομφαία.

 

Άξιο θαυμασμού το επιχρυσωμένο τέμπλο του Καθολικού Ναού, μοναδικής τεχνοτροπίας, τα ιστορικά εκθέματα στο μουσείο της Σκήτης, καθώς και ο μοναδικά διατηρημένος εσωτερικός περίβολος της Σκήτης.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Σκήτη Προφήτη Ηλία έχει επίσης μια αρκετά πλούσια βιβλιοθήκη.

Επικοινωνία

Διεύθυνση
Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία, Καρυές Αγίου Όρους 630 86
Τηλέφωνο
+30 2377 023304
Φαξ
+30 2377 023627
Email
-
Website
-

Πρόσβαση

Η μετάβαση στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία μπορεί να γίνει οδικώς από τις Καρυές σε ελάχιστο χρόνο και εναλλακτικά με πεζοπορία. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται επίσης η Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όπου ανήκει και από την οποία οι προσκυνητές μπορούν να επισκεφθούν τη Σκήτη με πεζοπορία.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ & ΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
Από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος απέχει 2,5 χιλιόμετρα. Ανάλογα με τον τρόπο μετάβασης οι χρόνοι που απαιτούνται είναι:

Οδικώς
Περίπου 5 λεπτά - (Περίπου 15 λεπτά από τις Καρυές)
Πεζοπορία
Περίπου 30 λεπτά ανάλογα με το ρυθμό βαδίσματος
Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία
  • Καρυές Αγίου Όρους 630 86