Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ιδιόρρυθμη Σκήτη της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος
ΙΔΡΥΘΗΚΕ
1760 μ.Χ.
ΤΥΠΟΣ
Ιδιόρρυθμη
ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ
Ευαγγελισμό της Θεοτόκου
ΕΟΡΤΑΖΕΙ
25 Μαρτίου

Τοποθεσία
Γενικές Πληροφορίες

Η Σκήτη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γνωστή σαν Ξενοφωντινή, βρίσκεται ανατολικά της Ιερής Μονής Ξενοφώντος στην οποία υπάγεται, σε μια στενή λουρίδα γης που εκτείνεται παράλληλα προς τον ποταμό Πούραντα. Απέχει 40 λεπτά από την Ιερά Μονή και τα σπίτια της είναι παρατεταγμένα σχεδόν δυο δυο οριοθετούμενα κατά μήκος από την κεντρική οδό. Αρχικά η Σκήτη ήταν κτισμένη χαμηλότερα, κοντά στις εκβολές του Πούραντα, όμως μεταφέρθηκε εδώ που βρίσκεται σήμερα, σε υψόμετρο 300 μέτρων, στα μέσα του 18ου αιώνα.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Βίντεο με το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Νεότερα Χρόνια
Νεότερα Χρόνια
Άποψη της Σκήτης το 1928
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Κυριακό
Κυριακό
Ο κύριος ναός της Σκήτης
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Ιερή εικόνα Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Προσκύνημα
Η ιερή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

ΙΔΡΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Σκήτη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου υπάγεται στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος και ιδρύθηκε το 1760. Το έτος αυτό κτίστηκε και το Κυριακό της. Η Τράπεζα και το Αρχονταρίκι οικοδομήθηκαν το 1815, ενώ το κωδωνοστάσιο ανεγέρθη το 1896.

 

Οι φτωχές και ταπεινές καλύβες της Σκήτης, όπως και οι ασκητές της, προπολεμικά συνεχώς αυξάνονταν. Το 1808 οι μοναχοί είναι 30. Το 1903 απαρτίζεται από 23 καλύβες, από τις οποίες οι 13 έχουν προσαρτημένες μικρές εκκλησίες. Οι δύο είναι ρωσικές, οι δύο ρουμανικές οι τρεις βουλγάρικες και 16 ελληνικές. Οι μοναχοί ανέρχονται σε 80, ζώντας από τα εργόχειρά τους. Προπολεμικά οι καλύβες ήταν 30 και οι μοναχοί 80.

 

Σήμερα η Σκήτη έχει 20 καλύβες, από τις οποίες κατοικούνται οι πέντε. Ορισμένες έχουν, λόγω εγκατάλειψής τους, πολύ μεγάλα κτιριολογικά προβλήματα. Όλες οι καλύβες έχουν προσαρτημένο ναό, καθώς και μικρή εδαφική έκταση την οποία και καλλιεργούν οι μοναχοί. Οι δέκα περίπου γέροντες της Σκήτης ασχολούνται με την κηπουρική, την μελισσοκομία και την Παρασκευή θυμιάματος.

 

Η Σκήτη διοικείται από έναν αυστηρό Εσωτερικό Κανονισμό 16 άρθρων, ο οποίος αντικατέστησε τον προηγούμενο της 20ης Οκτωβρίου 1839 που είχε συνταχθεί επί Ηγουμένου της Μονής Ξενοφώντος Νικηφόρου και Δικαίου της Σκήτης Κυρίλλου Ιερομονάχου.

 

Στον τόπο αυτό αναδείχτηκαν οσιακές μορφές. Η Ιερά Μονή Κασταμονίτου, για να ανασυγκροτηθεί, κατέφυγε στο μοναστικό δυναμικό της Σκήτης. Εδώ ήταν ο προσφιλής τόπος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος στο διήγημά του «Αγάπη εις τον γκρεμνόν» περιγράφει μια ευχάριστη περιπέτεια που του συνέβη.

ΚΥΡΙΑΚΟ
Το Κυριακό χτίστηκε το 1760 και ιστορήθηκε το 1766 σύμφωνα με την επιγραφή: «Ανηγέρθη εκ βάθρων ο θείος ούτος και ιερότατος Ναός της Θεοτόκου δι εξόδων των φιλελεημόνων χριστιανών, δια συνδρομής δε του Πανοσιωτάτου αγίου πνευματικού κυρίου Σιλβέστρου του εξ Άρτης και των οσιωτάτων Γερόντων κυρίου Εφραίμ Ζαγοριανού και κυρ Αγαπίου Τζαριτσανιώτου. Ιστορήθη δε πάλιν υπό των αυτών συνδραμόντος μετ’ αυτών εις την ιστορίαν και του οσιωτάτου κυρ Χατζή Σερριώτου εν έτει 1766, Σεπτεμβρίου 20ην χειρί Κωνσταντίνου και Αθανασίου».

 

Οι εικόνες στο Κυριακό, του Αγίου Γεωργίου και Δημητρίου έγιναν το 1757, δια χειρός Κωνσταντίνου και Αθανασίου από την Κορυτσά, ενώ του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης δια χειρός Γεωργίου Ιερέως από την Κοζάνη το 1761, όπως και αυτή των Τριών Ιεραρχών. Οι τοιχογραφίες του Κυριακού εντυπωσιάζουν για τη θεματολογία και την τεχνική τους.

 

Τον Ιανουάριο του 1901, οι υπεύθυνοι της Σκήτης, κατεδάφισαν τον νάρθηκα του Κυριακού επειδή κάποιος βαθύπλουτος μοναχός της ρωσικής Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σεράι), ο Ιννοκέντιος, προσέφερε 100 οθωμανικές λίρες, υποσχόμενος να καταβάλει και τις υπόλοιπες 300-400 λίρες που θα χρειαζόταν για την αποπεράτωση, με τον όρο ότι θα ετίθετο το όνομά του, σε επιγραφή μέσα στο ναό, σαν κτήτορας. Οι πατέρες της Σκήτης απέρριψαν την τελευταία προσφορά, διαβλέποντας και άλλα παγιδεύματα των Ρώσων, και έτσι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε συνδρομές. Κατάφεραν, μέχρι τέλους του 1901, να έχουν κτίσει τον προνάρθηκα, τον νάρθηκα και δύο παρεκκλήσια, δεξιά του Αγίου Νικολάου και αριστερά του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

ΛΕΙΨΑΝΑ – ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Η Σκήτη διαθέτει 100 περίπου εικόνες από τις οποίες ξεχωρίζουν η Παναγία η Γλυκοφιλούσα και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο Κυριακό της Σκήτης, πλην του Τιμίου Ξύλου, φυλάσσονται και τα εξής Άγια Λείψανα: τμήμα της κάρας του Αγίου Αμβροσίου Μεδιολάνων, τμήμα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, του Αγίου Ιουλιανού, των Αγίων Μοδέστου, Κυπριανού, Κοσμά του εκ των Αναργύρων, των οσίων πατέρων των εν Σινά αναιρεθέντων, αίμα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Θεσσαλονίκης κ.ά.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η βιβλιοθήκη της Σκήτης περιέχει 150 έντυπα βιβλία και ορισμένα χειρόγραφα.

Επικοινωνία

Διεύθυνση
Ιερά Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Δάφνη Αγίου Όρους 630 87
Τηλέφωνο
+30 2377 023301
Φαξ
+30 2377 023301
Email
-
Website
-

Πρόσβαση

Η μετάβαση στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου μπορεί να γίνει οδικώς ή με πεζοπορία από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Εναλλακτικά οδικώς ή με πεζοπορία μπορεί να γίνει και από την άλλη πλευρά της Αθωνικής χερσονήσου, από την Ιερά Μονή Παντελεήμονος.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ & ΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
Από τις Καρυές η Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου απέχει 9 χιλιόμετρα. Ανάλογα με τον τρόπο μετάβασης οι χρόνοι που απαιτούνται είναι:

Οδικώς
Περίπου 25 λεπτά
Πεζοπορία
Περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά ανάλογα με το ρυθμό βαδίσματος
Ιερά Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ξενοφωντινή)
  • Δάφνη Αγίου Όρους 630 87