Σκήτη Αγίου Δημητρίου Βατοπαιδίου

Ιδιόρρυθμη Σκήτη της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου
ΙΔΡΥΘΗΚΕ
10ο αιώνα μ.Χ.
ΤΥΠΟΣ
Ιδιόρρυθμη
ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ
Άγιο Δημήτριο
ΕΟΡΤΑΖΕΙ
26 Οκτωβρίου

Τοποθεσία
Γενικές Πληροφορίες

Η Σκήτη Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένη σε μορφή οικισμού και σε απόσταση μίας ώρας περίπου από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στην οποία και υπάγεται. Στην θέση της Σκήτης ήταν παλαιά μονή του Χαλκέως. Οργανώθηκε σαν Σκήτη το 18ο αιώνα. Η Σκήτη Αγίου Δημητρίου είναι ιδιόρρυθμη στον τρόπο λειτουργία της.

Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα
Βίντεο με πληροφορίες για την Ιερά Σκήτη
Σκήτη Αγίου Δημητρίου Βατοπαιδίου - Παλαιά Χρόνια
Παλαιά Χρόνια
Άποψη της Σκήτης την περίοδο 1920 - 1930
Σκήτη Αγίου Δημητρίου Βατοπαιδίου - Κυριακό
Κυριακό
Ο κύριος ναός της Σκήτης
Σκήτη Αγίου Δημητρίου Βατοπαιδίου - Κυριακό εσωτερικό
Κυριακό
Εσωτερικό του Κυριακού της Σκήτης

ΙΔΡΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Ιερά Σκήτη του Αγίου Δημητρίου, κτισμένη σε μορφή οικισμού, βρίσκεται στα νότια όρια της Ι. Μονής Βατοπαιδίου, σε απόσταση 30΄ απ’ αυτήν. Περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους με άνοιγμα προς τα βόρεια. Η Σκήτη είναι από τις αρχαιότερες και ίσως η πιο οργανωμένη στη βυζαντινή εποχή. Εδώ υπήρχε από τον 10 ο αιώνα το μονύδριο του Χαλκέως, επικεφαλής των κελλιών. Ιδρυτής του μονυδρίου και των κελλιών υπήρξε Δημήτριος ο Χαλκεύς, που αφιέρωσε το ναό του μονυδρίου στον ομώνυμό του Άγιο.

 

Ο Δημήτριος παρουσιάστηκε στον ηγούμενο της Μεγίστης Λαύρας Αθανάσιο, που ηγουμένευε από το 1017, καθώς και στον άλλο Αθανάσιο, ηγούμενο της Μ. Βατοπαιδίου, και ζήτησε όπως, μετά τον θάνατό του, ορισθούν επίτροποι για το μονύδριο και τ’ άλλα κελλιά, οι ηγούμενοι Θεοτόκου και Εσφιγμένου. Η Σκήτη με το όνομα Χαλκέως θα είναι γνωστή μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Ο εσωτερικός κανονισμός της Σκήτης (18 άρθρα) συντάχθηκε το 1759, επάνω σε αρχαιότερο πρότυπο, και σ’ όλο το διάστημα του 18ου αιώνα αυτή θα βρίσκεται σε ακμή.

 

Όλες οι επιγραφές σε εικόνες και κτίσματα ανάγονται σ’ εκείνη την εποχή. Κατά το τέλος εκείνου του αιώνα και τις αρχές του επομένου η Σκήτη θα αριθμεί 120 μοναχούς. Τη δεκαετία του 80 αριθμούσε 10-12 μοναχούς και με την απογραφή του 2001, 16. Σήμερα διαθέτει 15 κελλιά με ισάριθμους μοναχούς οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές κυρίως εργασίες και ελάχιστοι με εργόχειρα.

ΚΑΛΥΒΕΣ
Η Σκήτη του Αγίου Δημητρίου αποτελείται από 23 καλύβες εκ των οποίων οι 17 μετά εκκλησιών και οι 7 άνευ εκκλησιών.

 

1.Καλύβη Αγίου Παντελεήμονος
2.Καλύβη Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου
3.Καλύβη Αγίων Αρχαγγέλων
4.Καλύβη Αγίων Πάντων
5.Καλύβη Αγίου Ευσταθίου
6.Καλύβη Αγίας Τριάδος
7.Καλύβη Τιμίου Προδρόμου
8.Καλύβη Εισοδίων της Θεοτόκου
9.Καλύβη Αγίας Άννας
10.Καλύβη Αγίου Γεωργίου
11.Καλύβη Αγίου Σπυρίδωνος
12.Καλύβη Αγίου Ιωάσαφ
13.Καλύβη Αγίων Πάντων
14.Καλύβη Αγίων Αποστόλων
15.Καλύβη Αγίας Μαρίνης
16.Καλύβη Κοιμήσεως της Θεοτόκου
17.Καλύβη του Ακαθίστου, Γέροντος Διονυσίου.

ΚΥΡΙΑΚΟ
Το Κυριακό της Σκήτης ανάγεται στη βυζαντινή εποχή . Ότι σώζεται από την εποχή εκείνη είναι το μαρμαροθέτημα του Κυριακού , έργου του 12ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι του 1755. Ο εξωνάρθηκας είναι μεταγενέστερος και οι τοιχογραφίες του είναι του 1806. Η βιβλιοθήκη περιέχει περίπου 73 χειρόγραφα και 200 έντυπα βιβλία.

Η σκήτη διαθέτει και Βιβλιοθήκη με 73 χειρόγραφα και 200 περίπου έντυπα βιβλία.

Επικοινωνία

Διεύθυνση
Ιερά Σκήτη Αγίου Δημητρίου Βατοπαιδίου, Καρυές Αγίου Όρους 630 86
Τηλέφωνο
+30 2377 023303
Φαξ
+30 2377 023303
Email
-
Website
-

Πρόσβαση

Η Σκήτη Αγίου Δημητρίου Βατοπαιδίου, βρίσκεται στη μέση της απόστασης μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος. Η μετάβαση στη Σκήτη μπορεί να γίνει οδικώς, είτε από τις Καρυές είτε από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Εναλλακτικά με πεζοπορία από μονοπάτια στο δάσος όπως για παράδειγμα από την κοντινή Σκήτη Προφήτη Ηλία.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ & ΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
Από τις Καρυές η Σκήτη του Αγίου Δημητρίου Βατοπαιδίου απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα. Ανάλογα με τον τρόπο μετάβασης οι χρόνοι που απαιτούνται είναι:

Οδικώς
Περίπου 50 λεπτά
Πεζοπορία
Περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά
Ιερά Σκήτη Αγίου Δημητρίου Βατοπαιδίου
  • Καρυές Αγίου Όρους 630 86