Σκήτη Αγίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη)

Ιδιόρρυθμη Σκήτη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου
ΙΔΡΥΘΗΚΕ
18ο αιώνα μ.Χ.
ΤΥΠΟΣ
Ιδιόρρυθμη
ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ
Άγιο Δημήτριο
ΕΟΡΤΑΖΕΙ
26 Οκτωβρίου

Τοποθεσία
Γενικές Πληροφορίες

Η Σκήτη του Αγίου Δημητρίου ή Λακκοσκήτη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους, σε υψόμετρο 280 μέτρων στη μέση της απόστασης μεταξύ της Ιεράς Μονής Καρακάλλου και της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Υπάγεται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου και απέχει απ’ αυτή περίπου μιάμιση ώρα. Βρίσκεται κοντά στην παλαιάς μονή των Aμαλφηνών, που καταργήθηκε τον 11ο αιώνα, μέσα σε ένα περιβάλλον εντονότατης βλάστη σης αλλά ασφυκτικό και περιορισμένο. Οι διαμένοντες μοναχοί είναι Pουμανικής και Μολδαβικής καταγωγής.

Ιερά Σκήτη Αγίου Δημητρίου - Λακκοσκήτη
Την Παγκόσμιον δόξαν π. Ιωάννης Λακκοσκητιώτης
Σκήτη Αγίου Δημητρίου - Λακκοσκήτη - Το εσωτερικό του Κυριακού
Κυριακό
Το εσωτερικού του Κυριακού
Σκήτη Αγίου Δημητρίου - Λακκοσκήτη - Κυριακό
Κυριακό
Ο κύριος ναός της Σκήτης
Σκήτη Αγίου Δημητρίου - Λακκοσκήτη - Ιερή Εικόνα Αγίου Δημητρίου
Προσκύνημα
Το άφθαρτο πόδι της Αγίας Άννας

ΙΔΡΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Kατά την παράδοση η ίδρυση της σκήτης ανάγεται στο 10 αιώνα. Κατά την παράδοση ζούσαν Λατίνοι μοναχοί μέχρι το 1054 και ανήκε στην λατινική μονή των Αμαλφηνών Βενεδικτίνων που υπήρχε μέχρι τότε στο Άγιο Όρος και εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε όταν επήλθε το Σχίσμα μεταξύ της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Δυτικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

 

Το πρώτο μισό του 14ου αιώνα ασκήτευσαν εδώ Σέρβοι μοναχοί οι οποίοι λόγω χρηματικών οφειλών προς τη Μονή Bατοπαιδίου αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν σ’ αυτή όλη την περιοχή στην οποία περιλαμβάνονταν και η Σκήτη με τα κτίριά της. Aργότερα, τέλη 14ου αιώνα, η Μονή Bατοπαιδίου την παραχώρησε στη Μονή Aγίου Παύλου από την οποία έλαβε ως αντάλλαγμα κάποια κτήματα πλησίον του Πρόβλακα, όπου σήμερα η Ουρανούπολη. Σλαβική επιγραφή του έτους 1606 στην καλύβα του Aγίου Nικολάου μαρτυρεί την ύπαρξη στη Σκήτη Σλάβων μοναχών, μάλλον Σέρβων, μέχρι και τον 17ο αιώνα.

 

Aπό τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά μαρτυρείται η παρουσία Mολδαβών μοναχών. Tο 1754 η Σκήτη του Aγίου Δημητρίου ερημώνεται για να ανασυσταθεί έξι χρόνια αργότερα το 1760 από το Mολαβδό μοναχό Δανιήλ.
Μετά την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης το 1821 και κατά την διάρκεια αυτής σταμάτησαν να έρχονται στο Άγιο Όρος μοναχοί από την Μολδοβλαχία λόγω των κινδύνων της εποχής, ενώ πολλοί μοναχοί που ήδη μόναζαν εκεί, άρχισαν να εγκαταλείπουν την Σκήτη και να επιστρέφουν στην πατρίδα τους ενώ οι γηραιότεροι που παρέμειναν εκεί απεβίωσαν στα επόμενα χρόνια.

 

Μετά το 1830 οι Μολδαβοί άρχισαν να επιστρέφουν στην Σκήτη και έφθασαν στο σημείο να ξεπεράσουν και να υπερκαλύψουν αριθμητικά (πάνω από 90) όλους τους άλλους και επανέκτησαν και πάλι τη Σκήτη και μοιράστηκαν σε 24 καλύβες. Το 1849 ανεγείρουν το ναό του κοιμητηρίου κι αργότερα τον υδρόμυλο, το κοιμητήρι κλπ.

ΚΥΡΙΑΚΟ
Το 1898 αρχίζει η ανέγερση του νέου Κυριακού, τιμώμενο στον Άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, για τις λειτουργικές ανάγκες των 80 Ρουμάνων μοναχών που ασκούνται στις 25 καλύβες της Σκήτης. Μέχρι το 1904 προστέθηκε η λητή και το κωδωνοστάσιο.Tο 1849 οικοδομήθηκε ο ναός του Kοιμητηρίου, στη μνήμη της Aγίας “Σκέπης” από τον Mολδαβό μοναχό Iάκωβο. Το συγκρότημα του Κυριακού περιλαμβάνει τους χώρους αρχονταρικίου , τράπεζας και άλλα βοηθητικά κτίρια που όμως βρίσκονται σε κακή κτιριολογική κατάσταση.Ηδη γίνονται εργασίες αποκατάστασης του Κυριακού.

 

Mέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα στη Σκήτη του Aγίου Δημητρίου υπήρχαν 24 καλύβες από τις οποίες έξι χωρίς ναό. Σήμερα κατοικούνται μόνον πέντε καλύβες: της Aγίας Σκέπης, του Eυαγγελισμού, του Aγίου Nικολάου -που είναι και η αρχαιότερη Καλύβη της Σκήτης κτισμένη το 1606, η Καλύβη της Yπαπαντής και η Καλύβη των Aγίων Aρχαγγέλων. Ολες διαθέτουν εδαφική έκταση την οποία και καλλιεργούν για τις ανάγκες τους οι μοναχοί της Σκήτης. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 είχε 5 κατοικούμενες καλύβες και 10 μοναχούς, ενώ η απογραφή του 2001 κατέγραψε 9 μοναχούς.

Επικοινωνία

Διεύθυνση
Ιερά Σκήτη Αγίου Δημητρίου του Λάκκου, Καρυές Αγίου Όρους 630 86
Τηλέφωνο
+30 2377 023636
Φαξ
+30 2377 023629
Email
-
Website
-

Πρόσβαση

Η μετάβαση στη Σκήτη του Αγίου Δημητρίου του Λάκκου μπορεί να γίνει οδικώς ή με πεζοπορία. Ο δρόμος της ανατολικής ακτής, διακλαδώνεται και προς την ενδοχώρα οδηγεί ένας μικρότερος στο τέλος του οποίου σε απόσταση μιας ώρας βρίσκεται η Λακκοσκήτη. Ένας άλλος τρόπος μετάβασης είναι ο δρόμος που περνά πάνω από τις βουνοκορφές και συνδέει τη Σκήτη με την Μονή Αγίου Παύλου, η οποία όμως βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων ωρών.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ & ΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
Η Σκήτη Αγίου Δημητρίου του Λάκκου απέχει από τις Καρυές περίπου 12 χιλιόμετρα. Ανάλογα με τον τρόπο μετάβασης οι χρόνοι που απαιτούνται είναι:

Οδικώς
-
Πεζοπορία
Περίπου 4 ώρες ανάλογα με το ρυθμό βαδίσματος
Ιερά Σκήτη Αγίου Δημητρίου του Λάκκου
  • Καρυές Αγίου Όρους 630 86