Έκδοση Διαμονητηρίου

Πως θα αποκτήσετε την ειδική άδεια εισόδου και διαμονής στο Άγιον Όρος

Επίσκεψη στο Άγιο Όρος επιτρέπεται, σύμφωνα με το Τυπικό της μοναστικής πολιτείας, μόνο στους άντρες. Σύμφωνα με το άρθρο 176 του Κ.Χ.Α.Ο. «πας εισερχόμενος εν Αγίω Όρει, πλην των περιοίκων προσκυνητών, οφείλει να εμφανισθή τη Ιερά Επιστασία, όπως λάβη την άδειαν της επισκέψεως των μονών και εξαρτημάτων καθ’ όλου».

Πρόκειται για την υποχρέωση εφοδιασμού οποιουδήποτε επιθυμεί να επισκεφθεί το Άγιο Όρος με την ειδική άδεια εισόδου, διαμονής και επισκέψεως, γνωστή ως διαμονητήριο, από τα γραφεία προσκυνητών της Ιεράς Επιστασίας στη Θεσσαλονίκη και την Ουρανούπολη Χαλκιδικής.  Το διαμονητήριο για τους προσκυνητές έχει διάρκεια 4 ημερών. Για περαιτέρω διαμονή θα πρέπει να έχετε σχετική έγκριση από τη Μονή στην οποία θα διαμείνετε.

Άγιο Όρος, Διαμονητήριον

Η αξία του ειδικού ενσήμου, το οποίο οφείλει να είναι επικολλημένο επί του διαμονητηρίου, προκειμένου αυτό να έχει ισχύ, είναι σήμερα €25,00 για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, €35,00 για τους ετερόδοξους Χριστιανούς και τους αλλόθρησκους, €10,00 για ειδικές κατηγορίες (όπως φοιτητές και οπλίτες) και 0€ για τους πολύτεκνους.

Στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. Στην πίσω σελίδα αναγράφονται κανόνες τους οποίους ο προσκυνητής οφείλει να σεβαστεί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Άγιον Όρος.

Για να εξασφαλίσετε άδεια εισόδου για την έκδοση διαβατηρίου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τα παρακάτω γραφεία προσκυνητών της Ιεράς Επιστασίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ιερά Επιστασία Αγίου Όρους, Γραφείο Προσκυνητών

Διεύθυνση
Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη 546 35
Ώρες Λειτουργίας
Δευτ-Παρ: 09:00 - 14:00
Τηλέφωνο Ημεδαπών
+30 2310 252575
Τηλέφωνο Αλλοδαπών
+30 2310 252578
Φαξ
+30 2310 222424
Website
-

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Ιερά Επιστασία Αγίου Όρους, Γραφείο Προσκυνητών

Διεύθυνση
Ουρανούπολη, Χαλκιδική 630 75
Ώρες Λειτουργίας
Καθημερινά 07:30 - 13:30
Τηλέφωνο
+30 2377 071421
Τηλέφωνο
+30 2377 071422
Φαξ
+30 2310 222424
Email
-
Website
-
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Έγγραφα που απαιτούνται για την έκδοση του διαμονητηρίου

Για την έκδοση διαμονητηρίου, είναι απαραίτητες διάφορες πληροφορίες ανάλογα με το αν οι επισκέπτες είναι ημεδαποί ή αλλοδαποί.

ΗΜΕΔΑΠΟΙ
Για τους ημεδαπούς επισκέπτες, είναι απαραίτητες οι παρακάτω πληροφορίες:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Πατρώνυμο
  • Ημερομηνία Γεννήσεως
  • Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Για τους αλλοδαπούς τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται είναι τα εξής:

  • Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης
  • Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων)
  • Διαβατήριο

Οι προσκυνητές θα πρέπει να έχουν πρώτα επικοινωνήσει με τη Μονή η τις Μονές που επιθυμούν να διαμείνουν και να το δηλώσουν στο Γραφείο Προσκυνητών.

Επίσης θα πρέπει να δηλωθεί και από ποιό λιμάνι (Ουρανούπολη η Ιερισσό) θα γίνει η είσοδος στο Άγιον Όρος.

Πριν την αναχώρηση των προσκυνητών από το λιμάνι της Ουρανούπολης, θα πρέπει να εφοδιαστούν με το διαμονητήριο από το Γραφείο Προσκυνητών που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και δίπλα στο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Καλό θα είναι οι προσκυνητές να προσέρχονται τουλάχιστον 1 ώρα πριν την αναχώρησή τους.

Από την πλευρά της  Ιερισσού οι προσκυνητές παίρνουν το πλοίο που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους και η παραλαβή του Διαμονητηρίου γίνεται στο λιμάνι της Ιερισσού από τον εκεί πράκτορα του Γραφείου Προσκυνητών.

Πώς θα διαλέξω το λιμάνι από το οποίο θα εισέλθω στο Άγιον Όρος;

  • Από το λιμάνι της  Ιερισσού, οι προσκυνητές  μπορούν να επισκεφθούν με ταχύπλοο σκάφος τις Μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων και Μορφωνού. Για τις υπόλοιπες Μονές και Σκήτες  θα πρέπει να κατέβουν στην Ιερά Μονή Ιβήρων, από εκεί να μεταφερθούν οδικώς στις Καρυές (μισή ώρα περίπου) και στη συνέχεια στις Μονές που επιθυμούν.
  • Από την Ουρανούπολη αναχωρούν τα πλοία και τα ταχύπλοα που προσεγγίζουν  την δεξιά πλευρά της χερσονήσου και κάνουν στάση στις Μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου και στις Σκήτες Νέα Σκήτη, Αγία Άννα, Κατουνάκια, Καυσοκαλύβια.
  • Για τις υπόλοιπες  Μονές και Σκήτες οι προσκυνητές  θα πρέπει να κατέβουν στο λιμάνι της Δάφνης (1 ½ με 2 ώρες με το φέρρυ και 40 με 45 λεπτά με  το ταχύπλοο). Από εκεί προς τις Καρυές υπάρχει μεγάλο λεωφορείο (με εισιτήριο) και μικρά μίνι-μπας (με μίσθωση). Η διαδρομή είναι περίπου μισή ώρα με το λεωφορείο και  περίπου 20 λεπτά με τα μίνι-μπας.

Η προσέγγιση σε  Ουρανούπολη και Ιερισσό
Οι προσκυνητές μπορούν να προσεγγίσουν οδικώς (με το αυτοκίνητο τους ή με λεωφορείο) από τη Θεσσαλονίκη ως την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα ή την Ουρανούπολη. Η διαδρομή είναι περίπου 140 χιλιόμετρα. Υπάρχουν και απευθείας συνδέσεις λεωφορείων ΚΤΕΛ από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με την Ουρανούπολη για να μπείτε στο Άγιο Όρος.

Οι πόλεις είναι τουριστικές, που σημαίνει ότι υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα, ξενοδοχεία αλλά και παρκινγκ για τα αυτοκίνητα. (Τα μόνα αυτοκίνητα που επιτρέπονται στο Άγιο Όρος είναι αυτά των μονών και των εργατών που δουλεύουν σ’ αυτές). Έτσι οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους στην πόλη.