Διαδρομές

Οι σημαντικότερες διαδρομές της Αθωνικής Χερσονήσου

Το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της Αθωνικής Χερσονήσου αποτυπώνεται ανάγλυφα στις περιγραφές των προσκυνητών, ιδιαίτερα όμως στους πιο τολμηρούς, που επιλέγουν για την μετακίνησή τους την πεζοπορία μέσα από αρχαία μονοπάτια που ενώνουν τις Μονές, τις Σκήτες και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία του Αγίου Όρους.

Το AthosXplorer κάνει ιδιαίτερη μνεία στον Δρ. Μαλασιώτη Σωτήριο, ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής (Ι.Π.ΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), ο οποίος κατέγραψε και αποτύπωσε με σύγχρονες μεθόδους, μονοπάτια χρήσιμα στους προσκυνητές με λεπτομερή στοιχεία, τα οποία είναι δημοσιευμένα στον ιστότοπο hellaspath.gr.

Άγιο Όρος, Διαδρομές

Θα ήταν παράλειψη αν δεν γινόταν επίσης ιδιαίτερη μνεία και στον κ. Ευάγγελο Ράπτη, διαχειριστή της σελίδας στο κοινωνικό δίκτυο  facebook, «Μονοπάτια στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ» και του ιστολογίου «Μονοπάτια στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ» για την ευγενική παραχώρηση πληροφοριών σχετικά με τα μονοπάτια, για πολλά από τα οποία ο ίδιος μαζί με ομάδα προσκυνητών συμβάλλουν στη διάνοιξή τους και τη διατήρηση της προσπελασιμότητάς τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Λόγω πιθανών μελλοντικών αλλαγών των συνθηκών (μετεωρολογικών, γεωφυσικών, παρεμβάσεις ανθρώπινου παράγοντα κ.α.) κάποια από τα στοιχεία διαδρομών ενδέχεται να μεταβληθούν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να πεζοπορείτε με αυξημένη προσοχή, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες της ορεινής πεζοπορίας.

ΛΙΣΤΑ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Οι σηματικότερες διαδρομές του Αγίου Όρους

Ο κατάλογος που ακολουθεί, περιλαμβάνει τις σπουδαιότερες διαδρομές της Αθωνικής Χερσονήσου. Για κάθε διαδρομή υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν γεωμορφολογικές αναφορές, χάρτες καθώς και αρχεία πλοήγησης GPX, που μπορείτε να μεταφορτώσετε σε συσκευές πλοήγησης.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΙΜ Μεγίστης Λαύρας - Άγιος Νείλος - Αγία Άννα
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Νέα Σκήτη - Άθως Κορυφή
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΙΜ Παντοκράτορος - Καρυές - ΙΜ Γρηγορίου
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΙΜ Ξηροποτάμου - Καρυές - ΙΜ Ιβήρων
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΙΜ Ξενοφώντος - Αγία Άννα
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΙΜ Μεγίστης Λαύρας - Εκκλησία Αγίου Γρηγορίου Παλαμά
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΙΜ Ζωγράφου - ΙΜ Βατοπαιδίου - ΙΜ Παντοκράτορος
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΙΜ Εσφιγμένου - ΙΜ Ξενοφώντος
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΙΜ Διονυσίου - Αντιάθωνας
(Μέσω Κελιού Αγίου Ουνούφριου)
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΙΜ Διονυσίου - Αντιάθωνας
(Μέσα από τη χαράδρα του Αεροπόταμου)